עוסק פטור? כמה דברים שחשוב שתדע

האם כדאי להירשם כעוסק פטור, מי רשאי להירשם כעוסק פטור ועוד, במאמר שלפניכם

לפני התחלת הפעילות העסקית, החוק מחייב רישום תקין ברשויות המס.
כאשר ניצבות בפנינו שלוש אפשרויות עיקריות – חברה בע"מ, עוסק מורשה ועוסק פטור, במאמר זה נעסוק ביקר בעוסק פטור ובהבדלים בינו לבין העוסק המורשה.

"עוסק פטור" הוא עצמאי שפטור מתשלום מס ערך מוסף (מע"מ) ואינו יכול כמובן לגבות מלקוחותיו מע"מ (לא יכול להוציא חשבוניות מס אלא רק קבלות).
המונח עוסק פטור תקף רק לצורכי מע"מ ומבחינת מס הכנסה וביטוח לאומי אין לעוסק הפטור התייחסות מיוחדת או הקלות בחובות והחוקים החלים עליו.

מי יכול להירשם כעוסק פטור?

  • מי שמחזור עסקאותיו השנתי הצפוי נמוך מ"הסכום הקבוע" בחקיקה – 100,187 ש"ח (לשנת 2019).

מי אינו יכול להירשם כעוסק פטור?

האם כדאי להירשם כעוסק פטור?
כדי לענות על שאלה זו נתעמק בכמה סוגיות עיקריות:

  • מי הלקוחות של העסק? אם אתם מתכוונים לעבוד מול אנשיפ פרטיים אתם תוכלו להציע להם מחיר נמוך יותר משאר העסקים הרשומים כ"עוסק מורשה"ף זאת מכיוון שאתם לא נדרשים להוסיף מע"מ (17%). אם אתם מתכוונים לעבוד מול עוסקים מורשים וחברות, לא תוכלו להציע מחיר אטרקטיבי יותר מכיוןן שהם בכל מקרה מתקזזים על כל המע"מ שהם שילמו.
  • עלות ההשקעה בהקמת העסק – אם נדרשת השקעה גבוה כדי להקים את העסק קיימת עדיפות ברורה לעוסק מורשה, שכן העוסק המורשה יכול לקבל החזרי מע"מ על הוצאותיו העסקיות. אם לא נדרשת השקעה הרי שעדיף להיות עוסק פטור.
  • העוסק הפטור יהיה בעל תדמית של עסק קטן, ולכן ייתכן שגופים גדולים יעדיפו לעבוד מול עוסקים מורשים ומול חברות, גם אם כמובן ללא שום הצדקה.
  • עלות שירותים מקצועיים – עוסק מורשה חייב בדיווח למע"מ אחת לחודש או חודשיים (תלוי בגובה המחזור) מה שמצריך הנהלת חשבונות שוטפת. מנגד, עוסק פטור נדרש לדווח רק אחת לשנה – בדו"ח השנתי למס הכנסה ולכן העלויות של העוסק הפטור נמוכות יותר.

כמובן שישנם שיקולים נוספים שיש לקחת בחשבון, ולכן מומלץ להתייעץ עם יועץ מס לפני קבלת החלטה איזה שיטת רישום תתאים בצורה הטובה ביותר לעסק.